Wat zijn de meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen?

Wanneer een kind naar de tandarts gaat, dan wordt er al snel gedacht aan gaatjes. Dit is inderdaad een relatief veelvoorkomend probleem bij kinderen.

Maar er kan bij een kindergebit veel meer aan de hand zijn. Ook op jongere leeftijd krijgen de tanden immers al veel te verduren en kinderen zijn soms nog niet volledig in staat hun gebit goed te verzorgen. Ouders, hier ligt voor u een belangrijke taak!

We vertellen u in dit artikel waar u op moet letten om gebitsproblemen bij kinderen te voorkomen. Wij helpen u ook graag bij het voorkomen of eventueel verhelpen van gebitsproblemen bij kinderen.

Klachten gebit kind

Wat is de oorzaak van gebitsproblemen bij kinderen?

Iedereen weet wel dat goed poetsen heel belangrijk is. Maar gebrekkig poetsen is zeker niet de enige reden voor klachten aan het kindergebit.

Een belangrijke reden is de aanleg die een kind heeft en de genen die het van de ouders meekrijgt. Sommige kinderen hebben tanden die kwetsbaar zijn of die niet netjes staan, deze kinderen lopen een grotere kans op problemen met het gebit.

Daarnaast is ook het dieet van belang. Het voedsel dat we eten en drinken beïnvloedt niet alleen de staat van onze tanden, maar ook de gezondheid van de hele mond. Wanneer kinderen de hele dag door eten en veel zoete dingen nuttigen, dan is de mond een ideale plek voor bacteriën. U kunt u kinderen dus het beste niet op teveel verschillende momenten laten eten.

Dan zijn er nog de slechte gewoonten zoals nagelbijten, lang een speen inhebben of duimen. Deze gewoontes kunnen invloed hebben op de stand en de staat van de tanden. Natuurlijk zijn er ook nog de valpartijen, die kunnen zorgen voor scheve, verkleurde of zelfs afgebroken tanden.

Maar toch is de belangrijkste reden het niet goed verzorgen van de tanden en kiezen. Goed poetsen voorkomt dus heel veel problemen.

Naarmate de gaatjes groter en dieper zijn, zijn er meer handelingen van de tandarts nodig om het gaatje te sluiten en de afbraak van tandweefsel te stoppen.

-Dijkstra & de Wet-

 

Welke gebitsprobleem hebben kinderen en wat kan een tandarts hier tegen doen?

Wanneer er dan toch sprake is van een gebitsprobleem, dan staan de gaatjes bovenaan. Cariës, de medische term voor gaatjes, ontstaan wanneer bacteriën de kans krijgen de tanden/kiezen te beschadigen.

Wanneer er sprake is van beginnende cariës, dan kan dit vaak nog eenvoudig opgelost worden. Naarmate de gaatjes groter en dieper zijn, zijn er meer handelingen van de tandarts nodig om het gaatje te sluiten en de afbraak van tandweefsel te stoppen.

Wanneer er sprake is van een standsafwijking door bijvoorbeeld een val of door een gewoonte als duimen, dan is het afhankelijk van de ernst en de leeftijd of ingrijpen verstandig is. Zeker bij het melkgebit zijn wij hierin terughoudend.

Wanneer er afwijkingen zijn aan het volwassen gebit, dan is het vaak wel verstandig om deze aan te pakken. Met deze tanden doen kinderen namelijk nog hun hele leven. We kunnen al vroegtijdig ingrijpen met bijvoorbeeld een beugel, zodat de afwijkingen al snel gecorrigeerd zijn.

Tandvleesproblemen bij kinderen

Naast schade aan het gebit, kan ook het tandvlees in ongezonde toestand verkeren. Ook dit kan komen door onvoldoende poetsen waardoor tandplaque kan vormen. Hierdoor kan het tandvlees ontsteken waarbij het rood en pijnlijk wordt.

Als het tandvlees ontstoken is, kunnen wij dit reinigen zodat het tandvlees kan herstellen. Daarna adviseren wij hulpmiddelen zoals stokers of flosdraad om de mond goed schoon te houden.

De voorkeur gaat namelijk altijd uit naar het voorkomen van ontstoken tandvlees (gingivitis).

Tandvleesproblemen bij kinderen

Uw en uw kinderen zijn welkom bij Tandarts Dijkstra & de Wet in Amsterdam

U kunt altijd uw kinderen meenemen naar onze praktijk. Bij jonge kinderen is dit een goede manier om aan de tandarts te wennen. Door al voordat er klachten zijn met een tandarts in contact te komen, leren kinderen dat ze niet bang hoeven te zijn voor een tandarts.

Mochten er al wel klachten zijn, dan kunt u natuurlijk ook bij ons terecht. Wij helpen u graag!