Wanneer is een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden nodig?

Een wortelkanaalbehandeling is vaak de laatste mogelijkheid om uw tanden of kiezen te behouden. Een wortelkanaalbehandeling wordt gezien als een ingrijpende behandeling en wordt vaak uitgevoerd in twee zittingen.

Het is een lange behandeling, maar met als eindresultaat dat u uw tand of kies kan behouden. Het is soms ook noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden te doen. Voortanden zijn onmisbaar voor een esthetisch fraai gezicht en gebit.

In onderstaand artikel wordt beschreven wat een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden inhoudt en wanneer dit nodig is.

Wortelkanaalbehandeling voortanden

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling, is een behandeling waarbij de zenuw van de tand of kies wordt verwijderd om de tand of kies te kunnen behouden.

Een wortelkanaalbehandeling bestaat zoals eerder beschreven vaak uit twee afspraken. Tijdens de eerste behandeling zal de zenuw worden verwijderd en zal de binnenkant van de tand of kies worden gedesinfecteerd. Vervolgens wordt de tand of kies tijdelijk afgesloten met een vulling.

Tijdens de tweede behandeling, wordt de tand of kies opnieuw geopend en zal er nogmaals grondig gespoeld worden met een desinfecterend middel en wordt de binnenkant ook mechanisch gereinigd met vijltjes.

Hierna zal de tand of kies worden opgevuld met een soort rubber wat verwarmd wordt. Hierna komt er weer een vulling op de tand of kies en is er niet tot nauwelijks verschil te zien met de andere tanden of kiezen in de mond.

Het is soms ook noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden te doen. Voortanden zijn onmisbaar voor een esthetisch fraai gezicht en gebit.

-Dijkstra & de Wet-

 

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Een wortelkanaalbehandeling is een behandeling aan de zenuw van de tand of kies. Wanneer de zenuw van de tand of kies onomkeerbaar geïnfecteerd is geraakt door bacteriën. Dan is het noodzakelijk om de zenuw uit de tand of kies te verwijderen.

Deze bacteriën kunnen via een gat in de tand of kies de binnenkant hebben bereikt. Hier infecteren ze de zenuw en het kan ook leiden tot een ontsteking aan het uiteinde van de wortel van een tand of kies. Met een wortelkanaalbehandeling kan de tand of kies meestal nog behouden worden.

Het is ook mogelijk dat u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft door bijvoorbeeld een trauma. Indien de tand of kies te hard wordt belast, dan raakt de zenuw geïrriteerd. De eerste weken en maanden is dit nog herstelbaar indien de tand of kies minder belast wordt.

Indien de belasting door gaat door bijvoorbeeld klemmen of knarsen van de tanden of kiezen kunnen breukjes ontstaan waardoor bacteriën de binnenkant kunnen bereiken en is op termijn een wortelkanaalbehandeling nodig.

Een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden is ook mogelijk

Zoals hierboven al kort beschreven is kan een wortelkanaalbehandeling ook nodig zijn na bijvoorbeeld een trauma. De voortanden vormen een kwetsbare plek voor eventuele traumata. Indien u een harde tik krijgt tegen de voortanden of op de voortanden valt is dit vaak erg gevoelig.

Voortanden zijn namelijk gevoeliger dan andere tanden en kiezen in de mond. Indien de klap tegen de voortanden te hard is geweest, kan de zenuw op den duur afsterven. Bij het afsterven van de zenuw in de voortand is ook een wortelkanaalbehandeling nodig.

Een wortelkanaalbehandeling aan de voortanden kent bijna dezelfde procedure als een wortelkanaalbehandeling in een kies. Wel is het belangrijk dat de toegang tot de voortand netjes weer wordt afgedekt.

Soms is het raadzaam om de voortand een facing te geven wanneer deze al te veel is verkleurd. Dit wordt gedaan om een optimaal esthetisch resultaat te bereiken.

Tandartspraktijk Dijkstra is gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen

Bij tandartspraktijk Dijkstra bent u aan het juiste adres als u een wortelkanaalbehandeling nodig heeft. De tandartsen die bij ons werkzaam zijn, zijn allen erg deskundig op het gebied van wortelkanaalbehandelingen.

Indien u bijvoorbeeld een trauma aan de voortanden bent opgelopen, neem dan zo snel mogelijk contact op met onze praktijk. Samen werken we toe naar de beste oplossing. Schroom niet om een afspraak met ons te maken.