Hoe wordt tandbederf bij peuters behandeld?

De meeste kinderen hebben kleine, witte tandjes. Bij het melkgebit staan deze meestal iets wijder uit elkaar, omdat de tanden later vervangen worden door het volwassen gebit.

Toch is het heel belangrijk om de tanden van kinderen in goede gezondheid te houden. Niet alleen kunnen de kinderen klachten krijgen door tandbederf en ziet het er niet prettig uit. Tandbederf in het kindergebit kan ook doorwerken in het volwassen gebit.

Het is dus belangrijk om tandbederf bij peuters te voorkomen of tijdig te behandelen, om verdere schade in de toekomst te voorkomen. Want uw kind is niet gebaat bij gele of bruine tanden op jonge leeftijd en helemaal niet bij schade aan de volwassen tanden.

Het is dus aan u om hier goed op te letten en tijdig in te grijpen.

Tandbederf peuters

Waarom ontstaat er tandbederf bij peuters?

Er zijn grofweg twee manieren waarop tandbederf kan ontstaan.

1. Door cariës (gaatjes) bij onvoldoende hygiëne van het kindergebit

Veel suikerhoudende producten eten en onvoldoende reinigen van de kindertanden.

2. Door het veelvuldig gebruik van tuitbekers/flesjes

Door tuitbekers met suikerhoudende dranken (frisdrank, limonade) krijgen kinderen de hele dag door suiker bij hun gebit. Hetzelfde geldt voor melkflesjes (zuigflescariës), ook deze moeten niet de hele dag/nacht door beschikbaar zijn omdat ook deze veel koolhydraten bevatten die in de mond omgezet worden in suiker. U kunt het kind natuurlijk regelmatig te drinken geven, maar laat flesjes/bekers niet de hele dag binnen bereik van uw kind.

Beide zaken kunnen ervoor zorgen dat de tanden van kleine kinderen beschadigd raken. Wanneer er eenmaal een beschadiging is, dan is de kans groot dat deze zich uitbreidt. Het voorkomen van een beschadiging is belangrijk, omdat tandbederf vaak klein begint, maar snel kan uitbreiden.

Een goede mondverzorging is voor peuters dus net zo belangrijk als voor volwassenen. Helaas neemt het tandbederf bij kinderen sterk toe. Tandbederf is zelfs een chronische aandoening voor veel kinderen.

We willen u daarom graag op weg helpen bij het voorkomen of tijdig behandelen van tandbederf.

We stoppen de voortgang van tandbederf door u te helpen met reinigen en beter poetsen in combinatie met het sealen van de tanden en regelmatige controles.

-Dijkstra & de Wet-

 

De eerste tekenen van tandbederf

De beste manier om vroege signalen van tandbederf op te pikken, is door naar het tandvlees te kijken. Wanneer het tandvlees erg rood is en/of makkelijk bloed tijdens het poetsen, dan is er sprake van ophoping van bacteriën onder het tandvlees. In een later stadium kunt u witte/doffe vlekjes op de tanden zien of zelfs verkleuringen naar geel, bruin of zwart. Kinderen kunnen ook gaan klagen over pijn of minder goed gaan slapen wanneer het tandbederf ver gevorderd is. De realiteit is dat het voor ouders niet eenvoudig is om vroege signalen op te pikken. Het is daarom verstandig om kleine kinderen ook regelmatig ter controle mee te nemen naar de tandarts. Deze controles zijn kosteloos voor u omdat deze door de zorgverzekeraar volledig worden vergoed. Wij kunnen het gebit dan ook extra reinigen of extra fluoride aanbrengen om de tanden en kiezen te beschermen.

Hoe behandelen wij tandbederf bij peuters?

Ook het kindergebit kan behandeld worden met vullingen of zelfs kronen. Wij zijn echter zeer terughoudend met dit laatste. Ook het gebruik van verdovingen bij kinderen passen wij met de grootst mogelijk zorg toe.

In sommige gevallen is het daarom beter om bij vergevorderd tandbederf de tanden te verwijderen. Uw kind heeft weinig tot geen last van de ontbrekende tanden. Maar zo voorkomen we wel dat de schade zich uitbreidt of dat later de volwassen tanden worden aangetast.

In veel gevallen is dit niet nodig en kunnen wij de voortgang van het tandbederf stoppen door u te helpen met reinigen en beter poetsen in combinatie met het sealen van de tanden en regelmatige controles.

Ook dit is voor u gratis, omdat dit via de zorgverzekeraar volledig wordt vergoed.

Kom met het kindergebit naar Dijkstra & De Wet tandartsen

Onze praktijk heeft veel ervaring met tandheelkundige zorg voor kinderen. We hebben speciale protocollen voor het kindergebit en uw zoontje of dochtertje gaat altijd weg met een klein cadeautje. Hierdoor blijft het tandartsbezoek prettig en ontwikkelt uw kind geen angst voor de tandarts. Wanneer u kind last heeft van (beginnend) tandbederf, dan is het heel belangrijk dat u snel contact met ons opneemt. Hoe eerder wij kunnen helpen, hoe beter wij de schade kunnen beperken. U kunt ons eenvoudig bellen of mailen voor een afspraak.