De gevolgen van standsafwijkingen voor het kindergebit
Het kindergebit is een gebit dat een aantal flinke veranderingen doormaakt. Rond het eerste jaar komen de eerste melkkiezen door. Tussen het tweede en derde jaar is meestal het gehele melkgebit al doorgekomen. (Al kan dit wat variëren van kind tot kind.) Een kind heeft dan twaalf tanden en acht kiezen.
Deze tandjes en kiezen staan niet altijd helemaal recht. Er zit ook wat meer ruimte tussen de tanden, omdat hier later grotere exemplaren voor terug komen. Soms is de stand van tanden echter sterker afwijkend, wij vertellen u in dit artikel wat dit kan betekenen en wat u hiermee moet doen.

Er zijn grote verschillen tussen een kindergebit en een volwassen gebit
We noemden al eerder, dat er vaak wat ruimte tussen de melktanden zit. Hierdoor is er later meer ruimte voor de volwassen tanden en kiezen om door te komen. Deze komen door op de plek waar eerst de melktanden zitten, maar zijn natuurlijk groter.
Wanneer het volwassen gebit doorkomt, dan lost de wortel van de melktanden op en vallen deze uit. Hierdoor maken ze plaats voor het volwassen gebit. Wanneer de melktanden een afwijkende stand hebben, dan kan dit invloed hebben op het doorkomen van grote gebit.
Het is daarom verstandig om ook met het melkgebit regelmatig langs een tandarts te gaan. Dan kan de tandarts controleren of de melktanden in goede staat zijn. En of er geen standsafwijkingen zijn die het gebit kunnen verzwakken. Of die later invloed hebben op het volwassen gebit.
Wanneer er afwijkingen zijn die vanzelf verdwijnen na het wisselen, dan zullen wij ook geen behandeling adviseren. Wanneer u bij ons voor een controle komt, kunnen wij dit voor u inschatten.
-Dijkstra & de Wet-
Bekende standsafwijkingen: De kruisbeet met dwangbeet en de open beet
In een gezonde situatie, zijn de kiezen in de bovenkaak iets breder geplaatst dan die in de onderkaak. Hierdoor vallen bij het sluiten van de mond, de randen van de bovenkiezen buiten de randen van de onderkiezen. Wanneer de randen op elkaar vallen, dan noemen we dit een kruisbeet.
Deze kruisbeet komt vaak voor in combinatie met een dwangbeet. Bij een dwangbeet wordt de onderkaak in een bepaalde positie “gedwongen”. Dit komt doordat de bovenkaak te smal is, waardoor de kiezen niet netjes over elkaar vallen, maar de onderkaak “opzij glijdt”.
Hierdoor staan de kaken niet in de goede houding ten opzichte van elkaar. Wat klachten kan veroorzaken, zowel op de korte termijn als op de lange termijn. Dit betekent niet alleen mogelijke problemen met de functionaliteit van het gebit, maar ook een van de buitenkant zichtbaar afwijkende stand van de onderkaak.
De kruisbeet kan ook bij de voortanden voorkomen, in dit geval is de problematiek vergelijkbaar maar betreft het dus de voorzijde van de mond.
Een andere standsafwijking is de open beet. Bij een open beet is er sprake van het niet aansluiten van de tanden of kiezen. Er blijft bij het sluiten van de mond, een ruimte open tussen de tanden of kiezen. Ook dit kan op latere leeftijd klachten geven.
Wanneer is het tijd voor een orthodontische behandeling?
Wij adviseren alleen in te grijpen wanneer het kind last heeft van de situatie of wanneer er door de afwijkingen aan het kindergebit ook afwijkingen aan het volwassen gebit zullen ontstaan.
Wanneer er afwijkingen zijn die vanzelf verdwijnen na het wisselen, dan zullen wij ook geen behandeling adviseren. Wanneer u bij ons voor een controle komt, kunnen wij dit voor u inschatten.

Welkom bij Dijkstra & de Wet in Amsterdam
Onze praktijk biedt tandheelkundige zorg aan zowel kinderen als volwassenen. Wanneer u bij ons op bezoek komt, kunt u daarom altijd uw kinderen meenemen ter kennismaking of controle.
Wanneer u vermoedt dat uw kinderen een afwijkend melkgebit hebben, dan horen wij dit graag van u. Wanneer u via de telefoon of mail contact met ons opneemt, kunnen wij u verder adviseren of een afspraak maken.
Wij kunnen u dan helpen bij het zetten van de juiste stappen, zodat uw kind nog heel lang plezier heeft van een gezond gebit.