Wat te doen bij een abces in de mond of op het tandvlees?

Een dentaal abces kan erg vervelend zijn. Een dentaal abces is een pijnlijke infectie die zich vormt in het tandvlees rondom een gebitselement of bij de wortel van een tand of kies. De infectie wordt veroorzaakt door bacteriën die de tand of kies binnenkomen en uiteindelijk bij de wortelpunt terechtkomen.

Ook kan het zo zijn dat er door een beschadiging van de tand of kies bacteriën toegang hebben. Verder kan een tandvleesontsteking ook zorgen voor een dentaal abces. De infectie kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam en voor complicaties zorgen wanneer deze niet wordt behandeld.

Tandarts controle tandvlees abces

Symptomen van een dentaal abces

Er zijn verschillende symptomen die voorkomen bij een dentaal abces. Zo is pijn een veelvoorkomende klacht. Verder is er vaak sprake van zwelling van het tandvlees en in sommige gevallen kan ook het aangezicht gezwollen zijn. U kunt dan last hebben van koorts omdat het lichaam reageert met een ontstekingsreactie.

Verder kunt u moeite hebben met slikken of ademen en kunt u een vieze smaak ervaren in de mond.

De beste manier om een dentaal abces te voorkomen is door twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta en een keer per dag te rageren of stokeren tussen de tanden en kiezen.

-Dijkstra & de Wet-

 

De behandeling van een dentaal abces

Het is belangrijk om bij verdenking van een dentaal abces direct langs te gaan bij de tandarts. Als u hier langer mee wacht, wordt het namelijk moeilijker om de infectie te behandelen. Bij tandartspraktijk Dijkstra & de Wet kunnen we een dentaal abces effectief behandelen en u van de pijn afhelpen.

Wat u kunt verwachten van de behandeling zal hier verder worden toegelicht.

Een grondige inspectie van de mond

Allereerst worden het tandvlees, de tanden en de kiezen grondig geïnspecteerd. Er wordt gekeken naar de locatie van het abces en de ernst van het abces. Aanvullend hierop kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Hierop kan de aangedane tand of kies nog meer in detail worden bekeken.
Op de röntgenfoto worden ook de wortels van de tanden en kiezen gezet en kan het omringende bot worden beoordeeld. Een ontsteking kan er namelijk voor zorgen dat het bot rondom de tand of kies wordt afgebroken.

Drainage van het abces

Als er een abces aanwezig is in de mond en deze is gevuld met pus, moet deze worden gedraineerd. Bij een drainage wordt er een opening gemaakt in het abces, waardoor de pus uit het abces komt. Vervolgens wordt dit goed schoongemaakt en gespoeld.

Hierdoor zullen de symptomen die u ervaart verminderen en zal er worden voorkomen dat de infectie zich verder uitbreidt.

Een wortelkanaalbehandeling

Wanneer de infectie zich zover heeft verspreid dat de zenuw van de tand of kies is aangedaan, is het nodig om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Het geïnfecteerde weefsel wordt dan verwijderd en de plek van het abces wordt grondig schoongemaakt.

Zo wordt er voorkomen dat de infectie zich verder verspreidt in het bot en dat de aangedane tand of kies verloren gaat.

Hoe kan ik een dentaal abces voorkomen?

De beste manier om een dentaal abces te voorkomen is door twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta en een keer per dag te rageren of stokeren tussen de tanden en kiezen. Verder is het ook van belang om regelmatig de tandarts en mondhygiënist te bezoeken.

Hierdoor kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden ontdekt en in een vroeg stadium worden verholpen.

Als u last heeft van een caviteit of crack in uw tanden of kiezen is het belangrijk om hiernaar te laten kijken. De bacteriën kunnen dan verder de tand of kies in komen en hier zorgen voor een infectie. Ook als u last heeft van ontstoken tandvlees is het van belang om hiernaar te laten kijken door een tandarts.

gezond tandvlees<br />

Kom langs bij Dijkstra & de Wet

Al met al is een dentaal abces pijnlijk en vervelend. De behandeling bij de tandarts kan dit verhelpen en kan voorkomen dat de infectie zich verder verspreidt. Bij tandartspraktijk Dijkstra kunt u terecht wanneer u last heeft van een dentaal abces.

Ook kunt u bij ons een afspraak maken voor een intake en een controle!